Voorbereidingen

  Wat komt er allemaal kijken bij het voorbereiden van een wereldreis?

Het zal voor iedereen die een wereldreis wil maken weer anders zijn, maar de grote lijnen blijven hetzelfde.
Je moet je afvragen hoe lang je weg gaat, wat het gaat kosten, wat je doet met je huis en spullen, je werk, de school van de kinderen, de reisbestemming, route en manier van reizen, gezondheid, verzekeringen, je budget…. enz. Een hele waslijst. Het lijstje groeit zelfs naarmate je er mee bezig gaat. Het enige advies dat ik kan geven is er gewoon aan te beginnen.

Wanneer je er voor staat lijkt het een immense opgave, maar dat valt reuze mee. Het is leuk om bezig te zijn met het plannen van een wereldreis en iedere keer wanneer er iets geregeld wordt komt de droom een stapje dichterbij. Bovendien heb je, als het goed is, genoeg tijd om één en ander te regelen.

Het belangrijkste voor ons in de hele voorbereiding naar de reis toe was het nemen van een besluit. Na jaren van “dromen” daadwerkelijk besluiten te gaan “doen” en er daarnaast ook geloof voor hebben. Dat laatste is belangrijk en helpt, daar ben ik van overtuigd. Wij namen een besluit, wisten nog niet hoe we alles voor elkaar zouden krijgen, maar we geloofden dat het zou lukken. Dat geloof hadden we nodig om sommige stappen te durven zetten.

Ik citeer een stukje uit mijn dagboek een week nadat we besloten hadden dat we onze droom, een wereldreis te maken met het gezin, waar wilden maken:

Het lijkt alsof er niks veranderd is, er staat geen cent extra op de rekening, we hebben geen nieuwe baan, de lotto gewonnen of ludieke manier gevonden om snel aan veel geld te komen,…..enz. Toch is er iets veranderd. In gedachten is er een statement gemaakt. Een doel om na te streven. Raderen draaien op volle toeren en zoeken naar inspiratie en ideeën die onze droom kunnen verwezenlijken. Hoop groeit en gek genoeg wordt het geloof in ‘we can do it’ sterker.
Wanneer je in verwachting bent lijkt ineens de halve wereld in verwachting; overal baby’s, kinderwagens, buggy’s… Een nieuwe wereld gaat open. Dingen vallen je op doordat je blikveld is veranderd. De focus ligt ergens anders. Hoewel je, wanneer het je 1e kindje is, zelf nog geen ouder bent ,leer je van alles wat je om je heen ziet. Lezen in boeken, artikelen, filmpjes en ervaringen van anderen leiden je op en bereiden je voor op wat komen gaat. Je maakt je eigen verhaal uit alles wat er wordt aangereikt.
Zo (precies zo) gaan we het doen, de voorbereidingen van onze reis. We hebben onze focus verlegd en we bekijken de wereld vanuit dat gezichtspunt. We verdiepen ons in landkaarten, reishandboeken (Lonely Planet), ervaringen en verhalen van anderen. Een wereld vol avontuur en geweldige inspiratie gaat open. Dat wat voor een ieder die zich er niet in verdiept onmogelijk, onbezonnen, gevaarlijk of wat dan ook, lijkt, blijkt gemakkelijker, toegankelijker en bovenal mogelijk te zijn.
Zeer inspirerend en fantastisch om te lezen is het boeiende verhaal van Tom en Anne Andrus die met hun vier kinderen ooit hetzelfde besluit hebben genomen en in augustus 2006 een 11 maanden durende reis maakten rond de wereld. (www.sixintheworld.com)
Anne is in juni 2012 overleden aan de gevolgen van kanker. Hoewel ze natuurlijk had willen blijven leven, haar kinderen in de volwassenheid had willen zien opgroeien en nog veel meer toekomstideeën had, lees je door de woorden van haar man en die van haarzelf heen dat ze beslist geen spijt had van alles wat ze al beleefd en gedaan had. Ze zegt: “Mijn toekomst kan verdwijnen, maar niemand kan mij mijn herinneringen afnemen”. De reis rond de wereld met het gezin is samen met trouwen en kinderen krijgen de beste ervaring/belevenis die ze gehad heeft. Aldus Anne.
Ik geloof ieder woord en vanbinnen wordt het vlammetje weer aangewakkerd. Kom maar op! Al heb ik geen idee hoe, ik wil alles aanpakken om dit waar te kunnen maken.  

Financiën
Wij hebben een spaarrekening geopend speciaal voor ons doel. In het begin stond er nog niks op. We probeerden zo veel mogelijk te sparen en dat geld weg te schrijven naar de spaarrekening. Ik gaf op de school van de jongens aan dat ik graag invalwerk wilde doen en heb toen alles aangepakt wat ik kon krijgen. Ik stond bijna iedere week wel één of twee dagen voor de klas. Daarnaast hebben we spulletjes gekocht en opgeknapt en weer met winst verkocht via Marktplaat.nl (dit is vooral Peters verdienste), we hebben een tijdje Oud Hollandse spelen gehad en geprobeerd te verhuren (dat was overigens een flop), we hebben op een soort fair gestaan met onze spelletjes en ieder extraatje spaarden we.

IMG_3176Dit is ons grote roze spaarvarken waar we trouw al onze winst in stopten en soms wat overgebleven kleingeld. De spaarrekening groeide gestaag en bij iedere mijlpaal €5000, €10.000 … vierden we een beetje feest. We kochten dan een taartje en vierden zo onze behaalde mijlpaal met elkaar. De jongens waren net zo enthousiast en betrokken als wij. We hebben zo heel wat kunnen sparen voor de reis, maar zullen ook met een strak budget moeten reizen. Wat de uitgaven onderweg zullen zijn is moeilijk in te schatten. Ons budget hebben we vastgesteld nav informatie van andere reizigers en aangepast aan wat het maximale haalbare voor ons is. Het zal nog spannend worden…

Wij kozen voor vertrek in Oktober/November omdat dit in veel gevallen een laagseizoen is voor vluchten wat betreft de tarieven. Juni is ook laagseizoen.

Reisroute bepalen
De route is uiteindelijk ontstaan na weken , zelfs maanden van speurwerk. Met tussenposen welliswaar. We hebben rekening gehouden met wat we zelf graag wilden zien, welke landen we wilden bezoeken en wat er werd aangeboden op reissites. In het begin heb ik zelfs gegoogled op mooie afbeeldingen van landschappen of natuurverschijnselen, waarna ik uit zocht waar het was en hoe die plaats heette…
Uiteindelijk hebben wij een zogenaamde wereldticket geboekt. Deze ticket is er in vele varianten. Wij hebben een geboekt via wtc.nl. Zij hadden voor ons uiteindelijk de voordeligste mogelijkheid waarbij zowel het werelddeel Afrika als Zuid-Amerika in één ticket gecombineerd konden worden. Iets wat wij beslist wilden. Bovendien hebben de medewerkers van wtc ontzettend veel ervaring en kunnen zij goed advies geven. Bijkomend voordeel, omdat er toch heel wat heen en weer gemaild en gebeld wordt alvorens je tot de definitieve route en boeking komt, is dat je gewoon in je eigen taal kunt communiceren.
Een wereldticket biedt de mogelijkheid om binnen een jaar in één richting (Oost-west of andersom) rond de wereld te vliegen en tussenstops te maken. Afhankelijk van het aantal continenten dat je wilt bezoeken en/of de vliegmijlen wordt de prijs bepaald. Ook kan een combinatie ticket uitkomst bieden voor wat minder grote reizen. Andere aan te bevelen sites voor mooie deals zijn: Travelnation.co.uk en roundtheworldflights.com. Ook kan het heel voordelig zijn om zelf vluchten te boeken bij Qantas airlines en zo een wereldticket samen te stellen. Hiervoor moet je precies weten waarheen en wanneer je wilt vliegen.

Wij vliegen richting het oosten. Dit heeft te maken met de gunstigere klimaat-omstandigheden (seizoenen) gedurende onze reis ten op zichten van een reis in westerlijke richting.  Dit is ook iets waar je naar kunt kijken bij het plannen van een reis, zodat je niet midden in een regenseizoen of winter, of juist hele hete zomer in een land bent. De beste reis-maanden per land of continent zijn gemakkelijk te vinden op internet.

Huis en inboedel
De eerste keer dat wij op reis gingen (1999) woonden wij in een huurwoning. Wij hebben toen in overleg met de woningstichting ons flatje verhuurd gedurende de periode dat we op reis waren. Ook een eigen huis kan je tijdelijk verhuren. Wanneer je dat doet is het belangrijk om een goed contract op te stellen.
Wij hebben ons huis in april 2015 te koop gezet. Meerdere overwegingen dan de reis alleen spelen bij deze beslissing een rol. Tot ieders verrassing was ons huis in deze tijd van economische crisis binnen vier maanden verkocht ,…èn voor de vraagprijs (!). Een wondertje, maar voor ons bevestiging van stappen die wij zetten in geloof. Daarna zijn we gaan huren zodat we, wanneer we op reis zijn, onze spullen kunnen opslaan en geen vaste lasten hebben.
Opslagruimte voor onze huisraad hebben we kunnen regelen met vrienden. Zij bezitten een groot pand met ruimte voor zowel onze inboedel als de auto. Voor een vriendenprijs mogen onze spullen bij hen opgeslagen staan. We zijn hier enorm dankbaar voor. Mogelijkheden om spullen op te slaan zijn er op zich genoeg, maar ze zijn niet allemaal even goedkoop. ‘Citybox’ en ‘Allsafe mini opslag’ zijn één van de goedkopere opties.

Gezondheid
Het is verstandig om via de Travelclinic of de GGD advies te vragen over vaccinaties en/of Malaria profilax voor de reis. Het is een kostenpost waar je wel rekening mee moet houden. De meeste verzekeringen dekken deze vaccinaties niet of maar gedeeltelijk. In enkele gevallen worden ze vergoed, maar dan alleen wanneer men aanvullend verzekerd is.
Wij hebben het geluk dat mijn zusje werkt voor de GGD ,afdeling reizigers vaccinaties. Zij heeft voor ons een plan voor de vaccinaties kunnen maken. De vaccinaties hebben we via een recept (door de huisarts) gekocht bij de apotheek en heeft mijn zusje dus ook bij ons kunnen zetten. Dit heeft ons een heleboel consultkosten (x6) gescheeld. Toch is dit niet iets waar je op zou moeten bezuinigen. Veiligheid boven alles. Zeker wanneer je met kinderen reist.

 De vaccinaties die wij hebben gekregen zijn: Gele Koorts, Hepatitus A+B (Ambirix), Buiktyfus en de Rabiës (=hondsdolheid). Die laatste is een serie van drie prikjes en beschermt je vervolgens een leven lang. Zeker wanneer je met kinderen reist is de Rabiës aan te bevelen. Omdat wij ook in nauw contact zullen komen met de plaatselijk bevolking, bijvoorbeeld tijdens het vrijwilligerswerk in de projecten, hebben wij er voor gekozen ons ook tegen TBC te vaccineren (Deze geeft geen garantie dat je geen TBC krijgt, maar beschermt wel tegen ernstige complicaties van TBC)

Verzekeringen
Je kan je overal voor verzekeren, dat is nou Nederland, en aan sommige verzekeringen zit je zelfs ‘vast’. Het zal voor iedereen persoonlijk weer anders zijn. Wat wil je verzekeren? Soms wegen de kosten van een verzekering niet op tegen de mogelijke kosten bij calamiteiten. Dat zijn persoonlijke overwegingen.

Wanneer je langer dan 8 maanden aaneengesloten in het buitenland verblijft behoor je je uit te schrijven uit het BRP (=GBA). Dit kan alleen wanneer je geen woonadres in Nederland hebt. De gevolgen zijn niet zo groot als wij dachten en voor ons in een paar gevallen zelfs voordelig. Vijf dagen voor vertrek schrijf je je uit en geef je het eerste adres op waar je naar toe gaat. Wanneer je terug komt schrijf je je weer in en geef je het laatste adres op waar je vandaan komt. Je behoudt je paspoort en sofinummer en blijft zogenaamd “Ingezetene van Nederland”. Je valt dan ook nog steeds onder de Volksverzekering. Dat houdt in :verplichting tot zorgverzekering, behoud van kinderbijslag (VSB), behoud opbouw AOW…enz (Dit is zo wanneer je dus geen geld gaat verdienen in het buitenland en je binnen een jaar terug komt. Je economisch centrum is Ndl.).

Als ingezetene van Nederland ben je verplicht verzekerd bij een zorgverzekeraar. Je moet dus je basisverzekering voor medische zorg aanhouden. Vrijstelling hiervan is alleen aan te vragen wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wanneer je op reis bent, geen geld verdient in het buitenland, en weer terug komt binnen een jaar, voldoe je dus niet aan die voorwaarden.
Het is dus een kwestie van polisvoorwaarden bekijken en premies berekenen. Houd er rekening mee dat je een zorgverzekering pas per 1 januari kan veranderen of aanpassen. In ons geval zijn wij aanvullend verzekerd en worden medische kosten en repatriëring wereldwijd 100% vergoed.

Een andere optie is om je basisverzekering te behouden en die aan te vullen met een reisverzekering. Meerdere reisverzekeringen pretenderen de goedkoopste te zijn. Een site die de moeite waard is om te bekijken (en waar je je premie kunt berekenen) is: wereldreisverzekeringen.nl (Globetrotter verzekering).

De andere verzekeringen zoals bijv. aansprakelijkheid, rechtsbijstand…enz. konden wij gewoon behouden omdat ook deze wereldwijde dekking bieden.

Bij de boeking van zo’n grote reis als deze, wereldtickets voor zes personen, hebben wij ervoor gekozen een doorlopende annuleringsverzekering all risk af te sluiten. Deze verzekering kostte ons eenmalig €285,56
Het hele gezin is hiermee verzekerd voor annuleringskosten bij bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval…, ook wanneer dit in de naaste familie gebeurt. Ook vergoeden zij 75% wanneer je om andere dan onder de standaard annuleringsdekking genoemde redenen de reis wilt afbreken of eerder moet terug keren naar Nederland.

Je zult met de berekening van je budget ook rekening moeten houden met de verzekeringen. De premie in één keer vooraf betalen is een optie. Altijd een beetje balen omdat je er niets voor terug ziet, maar ik zeg altijd: “Je hoeft je niet voor alles te verzekeren, maar op sommige verzekeringen moet je niet bezuinigen. Je betaalt er voor, maar je hoopt ook dat je ze nooit nodig hebt”.

School
Onderweg zullen wij onze jongens zelf les geven. Hoewel we niet het volledige lesprogramma kunnen en zullen volgen zijn wij van mening dat ze onderweg ontzettend veel kunnen leren. Wij vinden het belangrijk dat ze in het ritme blijven. Een bepaalde routine en discipline zijn daarom wel belangrijk. Voor Levin, basisschool, geldt dat we hem bijhouden zodat hij na afloop van de reis zonder achterstand weer kan instromen in zijn eigen klas. De andere jongens zitten op het Voortgezet onderwijs. Voor hen geldt dat we bezig zullen blijven met het lesmateriaal voor wiskunde, Nederlands en Engels. Daarnaast willen wij dat ze een vakoverstijgend werkstuk (zal wel een boekwerk worden) maken op reis over alle landen en gebieden waar wij komen. Vooraf en achteraf informatie zoeken en verwerken over cultuur, historie, klimaat, taal, natuur, flora en fauna…enz. Dit samen met foto’s en de beleving ter plaatse beschrijven. De vakken die op deze manier aan bod komen zijn onder meer:  aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en levensbeschouwelijke vorming. Dat zij dat wat zij leren ook nog eens in levende lijve zullen ervaren en zien maakt naar onze mening het plaatje compleet. Beter onderwijs kan je niet hebben!

Wij nemen vier kleine laptops mee waarop de jongens kunnen werken. Het lesmateriaal proberen we zoveel mogelijk digitaal mee te nemen.

Wanneer wij ergens een langere tijd verblijven, bijvoorbeeld in Zuid Afrika, kunnen de jongens een lokale school bezoeken. Daar zullen ze niet zo zeer de lesstof leren, maar geeft het ze vooral een boost wat betreft taal, cultuur en vriendschappen.

Verder hebben wij contact met de scholen in Nederland. Niet alleen wanneer we vragen hebben, maar ook voor de leuke dingen zoals bijvoorbeeld skypen met je klas.

N.B. In Nederland geldt de Leerplichtwet. Je kan niet zonder gevolgen je kinderen mee nemen op een (wereld)reis. Een aantal sites waar je hier informatie over kunt lezen: rijksoverheid.nl  ,leerplichtwegwijzer.nl  
Wij hebben wel geprobeerd om tot afspraken te komen. We zijn eerst gaan praten op de scholen van onze jongens en hebben hen onze plannen voorgelegd. De scholen waren enthousiast en wilden meewerken, maar hebben niet de bevoegdheid om toestemming te geven. Daarvoor zijn wij het gesprek aangegaan met de leerplichtambtenaar. Wij willen niet het nieuws halen zoals toen met het zeilmeisje. Daarnaast willen wij ook gewoon een open blog kunnen bijhouden zonder bang te hoeven zijn voor een proces verbaal. Bovendien willen wij onze kinderen helemaal geen onderwijs onthouden. In tegendeel. Nog even een quot, rechtstreeks gekopieerd uit de Kerndoelen voor onderwijs: “In de eerste plaats omschrijven de doelen het eind van een leerproces, niet de wijze waarop ze kunnen worden bereikt”.

Overig
Wanneer je gaat reizen in Zuid-Amerika (Latijns Amerika) is het handig om een beetje uit de voeten te kunnen met Spaans. Aangezien mijn (ons) Spaans niet verder reikt dan “uno, dos, tres” leek het mij handig, maar ook zeker leuk om een cursus Spaans te doen. Ik (Mellody) heb een beginnerscursus Spaans gedaan. Het is de bedoeling dat ik de andere leden van het gezin voor en tijdens de reis mijn opgedane kennis overbreng 🙂

7 Comments

 1. Wat geweldig dat jullie je droom nastreven!
  Wij zijn ook aan het sparen, maar weten niet zo goed hoeveel we bij elkaar moeten verzamelen. We hebben twee kinderen die over 2 jaar ( dan willen we weg), 4 en 7 zijn.
  Zou je een indicatie kunnen geven hoeveel jullie hebben gespaard?
  Alvast dank en een héle fijne en veilige reis gewenst!

   1. Beste Mellody,

    Ben ook zeer benieuwd naar indicatie van het budget, hoe kom je tot de berekening? Buitengewoon mooie blog met al jullie avonturen, wij hopen ook op een dag de droom waar te kunnen maken met onze 2 kinderen (nu 4 en 6).
    Alvast dank voor uw bericht, en een prachtige en veilige reis gewenst met koffers vol herinneringen.

 2. Hallo Mellody,

  Wat gaaf om te lezen dat jullie je droom verwezenlijkt hebben met de kinderen. Kun je me wat meer info geven over het schoolgedeelte en hoe dat op reis is gegaan? En hoe dat ging met de pubers? Wat hadden zij nodig? Wij (gezin van 5) zijn net terug van 5 weken op reis door Afrika, onze droom echter is een lange tijd weggaan en die is nu alleen maar sterker geworden 😉 Onze kinderen hebben nu nog de basisschoolleeftijd en we zijn benieuwd of het te realiseren is als ze ouder zijn.

  Gr, Manon

 3. Waw, wat een mooie tekst schreef je daar. Wij maakten net ook een beslissing. En het is hoe je het zegt: Er is niets veranderd en toch is het anders. Alles staat nu in het teken van ons doel. We willen binnen 3 jaar met de 2 kids op reis gaan, van Canada tot onderaan in Argentinië. Sparen, sparen, sparen dus. En informatie opzoeken, we doen niets anders. Je blog is een goed inspiratiebron, bedankt daarvoor. Ik las al heel wat nuttige info. Toch had ik nog een vraagt over het budget. Wat voorzien jullie als week/maandbedrag? Hoe berekenen jullie de te maken uitgave?Ik zag dat je naar ander personen hierover mailde. Kan je dit naar mij ook eens sturen? Ben heel benieuwd!
  Bedankt alvast. Zana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *