Motivatie

Waarom laten wij alles achter, verkopen we ons huis en nemen wij onze vier kinderen mee op wereldreis waarbij we ook nog eens al ons spaargeld op maken?
Als je het zo stelt is het niet niks en lijkt het onbezonnen. Dat doet niet iedereen natuurlijk zomaar. Wij ook niet, maar het is maar net waar je de nadruk op legt. Is je doel (financiële) “zekerheid”, een huis, carrière of leg je de focus in het leven ergens anders?

Het zetten van deze stap heeft een hele voorgeschiedenis. Het is absoluut niet impulsief. Ook niet onbezonnen, maar gewoon anders. Anders dan wat de massa doet, een beetje tegen de stroom in. Toch hebben wij ontdekt dat velen ons voor zijn gegaan. Geweldig inspirerend. Een nieuwe wereld gaat open.

Jaar in jaar uit, we zijn inmiddels 19 jaar getrouwd, fantaseerden wij over een reis rond de wereld. Het was menig maal gespreksonderwerp. Een toekomstdroom. Overigens hebben wij al even van die ‘droom’ geproefd toen wij, nog zonder kinderen, in 1999/2000 samen 8 maanden hebben gebackpackt. Het is dus niet de eerste keer dat we reizen, en als we dat niet al waren, zijn we toen besmet. De reis heeft altijd naar meer geproefd.
Daarna is ons gezin uitgebreid met vier zoons. We pakten de draad op in ons dagelijks leven, ons werk en gezin. De jaren vlogen voorbij en ongemerkt zaten wij weer volop in de running en het ‘systeem’ van de maatschappij. Dagen te kort, uren te weinig. Op de achtergrond een vlammetje dat af en toe weer hoog oplaaide.

Het is te omschrijven als een gevoel van heimwee. Een onrust. Het bekruipt ons iedere keer wanneer we al zappend blijven steken bij een natuurdocumentaire of National Geographic Channel. Ook de DVD ‘Planet Earth’ en plaatjes van ‘the most beautiful places on earth’ op Google hebben het zelfde effect. Wij raken niet uitgekeken op al dat natuurschoon. Prachtig is de schepping van Gods hand! Een avontuur. Een diep innerlijk verlangen, dat kleine vlammetje op de achtergrond, wordt iedere keer weer aangewakkerd. Het is een gevoel, dat denk ik, van oorsprong in ons mensen zit. Deel te willen zijn van die natuur. Die vrijheid. Ontsnappen uit het verstikkende web dat mensen geschapen hebben. Systemen, wetten, regels, gedragscodes, geld….. een maatschappij waarin je al snel niet anders kunt dan meedraaien. Een maatschappij waarin we WELVAREN, maar elkaar ondertussen gevangen houden binnen de muren van scholen, universiteiten, kantoorgebouwen, winkels…. Een wereld waarin de god Mamon, die van het geld, de overhand heeft.
Voor onze jongens is als het ware alles al uitgestippeld -zo goed hebben we het hier- de schoolloopbaan van BO naar VO naar HBO en dan aan het werk, maar er is zoveel meer! Ook beroepsmatig zijn er zoveel meer uitdagingen dan de voor-de-hand liggende en voorgeschotelde richtingen (waar overigens niks mis mee is.) We willen het ze laten zien (en beleven) in z’n geheel. Zij hebben nog een toekomst voor zich en moeten en kunnen hun keuzes nog maken.

Het verlangen om uit te stappen gaat niet om reizen alleen. We hebben ook ‘altijd’ hart gehad voor kinderen; Straatkinderen, weeskinderen… zendings-en of ontwikkelingswerk. Het verlangen om iets te kunnen betekenen voor kinderen. Het verschil te kunnen maken.
Op de eerste dag dat we ‘verkering’ kregen (15 februari 1995) hadden we hier al een gesprek over en kwamen we tot de conclusie dat we deze visie deelden. Meerdere keren hebben we geprobeerd hier handen en voeten aan te geven. De eerste keer al in 1999/2000 tijdens die eerste reis, maar ook in de jaren daarna. Zo zijn we in 2008 bijna geëmigreerd naar Suriname waar we een kindertehuis zouden overnemen…., we zijn pleeggezin geweest en we vangen ieder jaar Armeense kinderen op in ons gezin. Mooie ervaringen waarvan sommigen ook weer voorbij gingen. Wegen liepen dood of deuren gingen dicht. Ook hierbij is met de jaren het besef gegroeid dat, willen we het roer om gooien, we niet te lang (meer) moeten wachten. Het komt niet vanzelf aangewandeld, we moeten iets in beweging zetten. Nu is het moment. Met ons hele gezin.

Juist nu, mèt onze jongens.

Samengevat;
De reis is een vervulling van onze droom een wereldreis te maken met de kinderen. De kinderen laten zien ,voordat zij volwassen zijn en meedraaien in de maatschappij, wat er nog meer is dan de wereld waarin zij opgroeien. Hun blikveld verbreden en ze kennis laten maken (op een andere manier dan vakantievierend of als toerist) met mensen en culturen. Wij willen dit samen beleven in de kostbare tijd die ons als gezin gegeven is. Onderdeel van de opvoeding. In vrijheid leven en in afhankelijkheid van God onze Schepper. Ons los maken…
Tevens is de reis een oriënterende reis op het zendingsveld en ontwikkelingswerk. We willen onderweg projecten bezoeken in o.a. Zuid Afrika, Azië en Zuid Amerika en hier een periode in meewerken. (Bij Projecten valt te denken aan: Kindertehuizen, opvang voor kinderen, werk onder straatkinderen en hulp voor noodbehoevende mensen.) Dit willen we doen om nog eenmaal de mogelijkheid te onderzoeken of er voor ons, als gezin, ook een plek is in het zendingsveld/ ontwikkelingswerk. Of het daadwerkelijk past bij ons gezin, zodat we eventueel de overstap kunnen maken nu al onze jongens nog thuis wonen. Nog voordat ze gebonden zijn aan studie of werk. Voordat ze keuzes hebben moeten maken voor hun toekomst en richting.
Wij zien deze reis als een verrijking en ervaring voor het leven. Zo’n ervaring is een once in a lifetime chance,….en challenge!

Dus waarom wij het doen? Omdat het tegenovergestelde betekent dat we het niet zouden doen. Dat we blijven zitten waar we zitten en blijven dromen……………… , maar wij willen niet opgeven zonder er ooit aan begonnen te zijn. Daarom zetten wij stappen in geloof en volgen ons hart. Wij gaan een wereldreis maken met ons gezin. Met de Schepper, God onze Vader, reizen over planet earth.

Life is short
If there was ever a moment
To follow your passion
and do something that
matters to you
…That moment is now!

5 Comments

  1. “The World is a book. Those who do not travel read only one page….”
    Het wordt vast en zeker voor jullie een dik boek!

  2. Geweldig dat jullie je gezamenlijke droom nu waar gaan maken. Wij wensen jullie Gods zegen op deze reis en wensen jullie toe dat deze jullie mag brengen wat jullie er van verwachten. Héél veel plezier en maak mooie herinneringen!

  3. Bijna en dan is het zo ver, jullie droom gaat werkelijkheid worden. Super dat we jullie op deze mooie site kunnen volgen want wat ga ik je missen Mellody ! zo kunnen we toch een beetje mee op avontuur. Het is jullie enorm gegund! Wij wensen jullie en de boys een geweldige ervaring en heel veel zegen toe op de reis, dat het boven jullie verwachting mag zijn!♡!

  4. Een motivatie uit mijn hart gegrepen. Het motiveert me weer om onze eigen weg buiten dat verstikkende web te vinden. Binnen deze maatschappij, maar toch in vrijheid. Je weet dat ik diep respect heb voor de stappen die jullie nemen naar jullie avontuur, maar ik geniet ook enorm mee van de geestelijke groei die hieruit voortkomt. Ik zie uit naar de verhalen straks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *