Cambodja, Angkor Wat en een kale Kerst

Posted from Krong Siem Reap, Siem Reap, Cambodia.

Het is al weer ruim een week geleden dat we Bangkok achter ons lieten. De stad waar we om de 30 meter een massage aangeboden kregen, “Madam massaaaaaas?” , hebben we ingeruild voor de stad waar om de 30 meter iemand vraagt of we een tuktuk willen. “Sir, tuktuk? What do you want? You want tuktuk?…”

Volgende bestemming: Siem Reap, Cambodja. De reis zelf duurde een hele dag. Van s’morgens vroeg tot in de avond, hoewel de afstand Siem Reap – Bangkok niet zo heel groot is, 400 km.
We hebben alle vervoersmiddelen gehad, beginnend met een taxi naar het station. We namen de trein vanuit Bangkok naar Aranyaprathet. Daar zaten we voor we het wisten ineens achterin een truck tot aan de grens (Je moet soms snel beslissen). Bij Krong Poi-Pet zijn we lopend de grens over gegaan door de gate. Het was vermoeiend, vooral omdat het zo warm was en onze tassen zijn best zwaar. Ook moesten we drie keer aansluiten in een lange rij voor allerlei formaliteiten en drie keer personalia van alle zes gezinsleden invullen alvorens we de grens over waren. Daar stonden bussen klaar die ons tot aan Siem Reap brachten en ten slotte zaten we in een houten koets achter een brommer die ons naar ons guesthouse heeft gebracht.

Siem Reap is een levendig stadje dat duidelijk leeft van het toerisme. Sinds Cambodja open is voor toerisme (nauwelijks 40 jaar) zijn hier allerlei gebouwen uit de grond gestampt. Een prachtige bouwstijl, een mix van koloniaal/klassiek. Jammergenoeg komen de gebouwen, meestal hotels en guesthouses, niet uit de verf doordat ze omringd worden door allerlei golfplaten huisjes, schuurtjes, rommeltentjes…enz. De straten barsten van tuktuks (die koetsjes), wachtend op mensen die een ritje willen maken. Ze hebben er hier veel te veel van. Net als van alle souvenirswinkels en marktplaatsen….Ze verkopen allemaal hetzelfde; pofbroeken, T-shirts, jurkjes en een heleboel Boeddhistisch gerelateerde tierelantijntjes.

We zijn een week in Siem Reap gebleven. Dat is best lang omdat de meeste mensen er maar een paar dagen blijven, de tempels bezoeken van Angkor Wat, en weer door reizen. In Cambodja hebben we weinig keuze om door te reizen in verband met Malaria. We wilden niet weer dure profylaxe slikken en zijn daarom gebonden aan de twee grote steden. Bovendien passen we ons reistempo bij de kinderen aan èn was het Kerst.

Hoewel het schoolwerk nu even stil staat hebben de jongens toch een hele dag geschiedenis gehad. Het tempelcomplex van ‘Angkor’ behoort tot de zeven historische wereldwonderen en was echt de moeite van het bezoeken waard. Het hele gebied van Angkor beslaat 400 km² bezaaid met tempel ruïnes. Rijdend in ons ‘eigen’ koetsje met onze eigen koetsier (brommer bestuurder) zijn we een dag door de jungle naar de bekendste tempels geweest: Angkor Wat, Bayon, Ta Prohm (Angkor Thom). Vooral bij die laatste waan je je Indiana Jones. Voor velen is deze bekend van ‘ Thomb Raider’ (Wij zijn alleen niet zo van dat soort films of computerspellen). Indrukwekkend en sprookjesachtig hoe die bomen met hun wortels helemaal vergroeid zijn in de ruïnes.

Verder hadden we een beetje een kale Kerst, zonder Kerst in de omgeving, maar hebben we ons eigen feestje gecreëerd door op onze kamer Kerstmuziek op de IPad op te zoeken en even stil te staan bij het Kerstfeest. Het korte maar leuke Whatzapp-contact met de kerstvierende familie, inclusief een filmpje met een speciaal voor ons gezongen kerstliedje maakte het compleet.

5 Comments

 1. Hallo allemaal,

  Leuk om jullie reisverhalen te volgen!
  Jullie kerstbijdrage aan de gastendienst was erg waardevol.
  Nogmaals dank daarvoor en ik heb de groeten van jullie overgebracht aan de gemeente.

  Fijne jaarwisseling, ben benieuwd hoe en waar jullie die gaan beleven!

  Hartelijke groet,
  Paul

 2. Geweldig weer…. , jullie kinderen krijgen prachtherinneringen mee én niet te koop , oh ja het kost nu wel wat , maar een investering voor het leven .

  Een hele bijzondere jaarwisseling gewenst en blijf genieten .

  Lucy.

 3. Hoi Jefta en familie,

  Het is leuk en fijn dat ik jullie kan volgen en ik heb al heel veel mooie foto’s van jullie gezien. Blij dat jullie het zo naar jullie zin hebben. Jefta ik je mis je gezelligheis hier wel hoor! Voor jullie allemaal een heel mooi en gezond nieuwjaar!

  Groetjes van Jurre (en ook van mijn ouders!)

  1. Dankjewel voor je leuke reactie jurre. En natuurlijk mis ik jullie ook en thuis met de kerst. Ik vond de kerst hier niet veel aan.(beetje kaal). Maar goed we hebben wel een leuk feestje geprobeerd te maken van oud en nieuw. Verder kunnen we hier nu lekker zwemmen in het zwembad en in de zee. Het is hier lekker warm. Zo rond de 30 graden. Dus worden we lekker bruin

   Groeten van Jefta uit Cambodja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *