Goodbye Africa

Posted from Dundee, KwaZulu-Natal, South Africa.

De tijd is voorbij gevlogen. Het is al weer ruim 5 weken geleden dat wij hier bij Melusi aankwamen. We hebben veel verschillende dingen kunnen doen, zien en beleven. We hebben praktisch werk gedaan ter ondersteuning van het Melusi-team zoals onderhoudswerkzaamheden en schoonmaakwerk. Ook hadden we keukendiensten waarbij we afwisselend voor het ontbijt, de lunch of supper zorgden voor de residents (daklozen). Daarnaast gingen we mee op outreach naar de townships en bezochten we ook enkele mensen thuis. Wekelijks gingen we naar het ziekenhuis om te spelen met de kinderen die daar lagen. Ook hebben we mee kunnen draaien toen er een kamp voor meisjes van 12-14 werd georganiseerd en was er afgelopen weekend een Worshipmovienight voor zo’n 250 tieners. Alles bij elkaar een variatie aan belevenissen.

Het was mooi om te zien hoe ook onze jongens meededen, bijvoorbeeld ze te zien spelen met de kinderen van de townships. Trots zat ik te kijken en luisteren naar Jesse toen hij drumles gaf aan Afrikaanse jongens. Ook drumde hij mee tijdens de zondagochtenddienst en tijdens de grote samenkomst voor 250 tieners. Wat kan hij goed spelen!
Leuk om Jefta zo goed Engels te horen spreken met de mensen hier. Hij was er zelf ook trots op. Jesse en Jefta stonden ook regelmatig om 6:00 uur s’morgens in de keuken met ons maispap te koken en de residents te bedienen. Dat vonden ze leuk. En Levin…. ,wat hielp hij goed mee met de klussen die ik moest doen! Samen soppen, ramen wassen of supper maken. Hij ging ook vaak mee met mij wanneer ik een lange outreach had waarbij we mensen bezochten. Hij zat dan geduldig te ‘wachten’ in zo’n armzalig huisje (vies en het ruikt er ook niet fris) terwijl er Engels/Zulu werd gesproken. Hidde die zo gemakkelijk aansluiting heeft met andere kinderen en zo heerlijk kan genieten van bijvoorbeeld zwemmen. Ook durfde Hidde de residents uit te nodigen voor een potje voetbal en speelde hij met een aantal van deze mannen en zijn broers menig potje na het eten.

We gaan het continent Afrika nu achter ons laten. De prachtige natuur-en dierenwereld was toch wel een hoogtepunt. Daar zijn we het alle zes unaniem over eens. Konden we maar een stukje in onze zak steken en meenemen!
Dat we ook de kans hebben gehad om met de (meestal) arme Afrikaanse bevolking in contact te komen, dat we de sloppenwijken konden bezoeken en spelen met de kinderen geeft weer een andere dementie aan deze prachtige reis. Alle ervaringen die we hier hebben op gedaan nemen we mee als rijke herinnering. Geen idee of we ooit nog eens terug komen naar deze plek, of zelfs in Afrika….
Nu op naar een andere wereld, Azië! We hebben zin om verder te gaan en kijken uit naar nieuwe avonturen. Woensdag 16 december landen we, met een omweg via Durban-Johannesburg en Nairobi in Bangkok.

9 Comments

 1. Hallo allen,

  Wat een enthousiasme en dankbaarheid lees ik in deze post en zelfs “tussen de regels” door. Alsof je nog VEEL meer zou kunnen en willen schrijven, en dat zal ongetwijfeld zo zijn.
  Nu op naar een geheel ander werelddeel.
  Ik wens jullie een goede en gezegende reis.

 2. Hoi Levin,

  Succes met het vervolg van jullie reis! Jullie gaan nu naar een nieuw deel van de wereld, gaan jullie Zuid-Afrika missen? En kinderen die jullie daar ontmoet hebben?
  Hopelijk gaan jullie net zoveel mooie avonturen beleven in Azië!

  Groetjes van groep 5

  P.s. we missen je nog steeds!

 3. Wij stonden vanmorgen om zes uur op en toen wisten we dat jullie al in de auto op weg waren naar Durban. Het is inmiddels bijna woensdag aan het worden en voor ons tijd om te gaan slapen met de gedachten dat jullie nog steeds onderweg zijn naar Bangkok en jullie daar aankomen als wij alweer zijn uitgeslapen. Voor straks in Bankok allemaal welterusten.
  (O)pa Wout ook namens (0)ma want die slaap al lekker.

 4. Met veel plezier heb ik meegelezen met jullie belevenissen in het mooie Zuid Afrika. Veel herkenning voor ons… ook Josiah keek af en toe mee en vond het leuk om Levin op de foto’s te zien in ZA. Nu gaan jullie verder op avontuur… we zijn benieuwd….

  Groetjes Evelien en Josiah.

 5. Met jullie reis en verblijf in Afrika hebben we intens meegeleefd, omdat er dingen bij waren, die wij zelf ook gezien hebben.
  Je schreef een stukje Afrika mee te willen nemen, maar jullie hebben in elk geval de foto’s.

  We wensen jullie alle goeds voor jullie verblijf in het voor-ons-onbekende Azië.
  Gods zegen op jullie werk daar.

  Gezegende Kerstdagen en alle goeds in 2016.

  Liefs van Bert en Sjoerdtje.

 6. Wat geweldig om jullie Afrikaanse avonturen te lezen! Op naar Azië..
  Hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2016!

  Groetjes,
  Suzanne, Jurjen, Fabian, Karsten en Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *