Verhuisd in Afrika

Posted from Dundee, KwaZulu-Natal, South Africa.

Ruim twee weken zijn we op deze mooie plek geweest, en een bijzondere plek is het, maar al na drie dagen was duidelijk dat GGA niet meer is wat het een aantal jaren geleden was, zoals het op de site staat. We dachten :”Misschien moeten we het meer tijd geven en onze verwachtingen bijstellen….” ,maar in de praktijk konden we weinig doen. We stonden een beetje aan de zijlijn.
Het werk van GGA heeft zich verplaatst naar de valleien. De problematiek van AIDS en HIV heeft nu een andere aanpak nodig, wat op zich heel positief is. Het is niet meer zo dat er veel mensen sterven en kinderen alleen achter blijven. Zorg is nu vooral dat de geschiedenis zich niet herhaalt. Heather heeft geweldige visie en probeert genoeg geld te werven om het uit te voeren. Wat nodig is zijn programma’s om jongeren ‘van de straat te houden’ door sport (voetbal) te organiseren. Er wordt voorlichting gegeven op de scholen over AIDS/HIV en First Medical Respons. Ze willen zorgen voor een vastere inkomstenbron voor GGA door het aanplanten van een grote fruitbomen plantage. Wat natuurlijk ook weer voor werkgelegenheid en voedsel zorgt. Op het terrein willen ze de boel weer opknappen zodat ze de rondavels (zoals waar wij in zitten) kunnen verhuren aan gasten of toeristen. Het Zulu warriors koor, opgericht op GGA, maakt in juni/juli volgend jaar weer een tournee door Europa om sponsors te werven…enz. (Ze komen ook naar Apeldoorn in 2016!). Daarnaast zet GGA zich nog steeds in voor de armen. Één keer per maand is er een voedseldropping in de valleien.

Het zijn allemaal dingen die zich buiten het terrein af spelen. Wij kunnen het terrein niet af omdat het te afgelegen is, we zijn afhankelijk van vervoer en bovendien is het niet veilig. Op het terrein zelf is naast onderhoudswerk (Peter kan hier makkelijk 8 weken kluswerkzaamheden doen) weinig te doen. Het handje vol kinderen dat hier woont gaat overdag naar school. Ze komen rond 15:30-16:00 uur terug. Daarna hebben ze een strak programma van huiswerk, eten, huiswerk en slapen. Een groep studenten van Windesheim helpt de kinderen met huiswerk en heeft nog wat andere taken. De kliniek is niet meer in werking en er is ook geen aanwas meer van kinderen waarvoor gezorgd moet worden.

Te zijn, op GGA, is een ervaring op zich. Een mooie plek met bijzondere mensen. Toch willen we ook onze eigen ‘gezinsmissie’ niet uit het oog verliezen. We hebben 8 weken apart gezet om vrijwilligerswerk te doen. We willen ervaring op doen in het werk met kinderen/mensen, het zorgen voor…., meer zien van de problematiek en de armoede…enz. Dat hadden wij voor ogen toen we de site bekeken en contact zochten met GGA. Ook voor onze jongens. Het is toch jammer van de tijd die we hebben, hoe goed en mooi het werk van GGA ook is, om daar de volle acht weken te blijven, want acht weken is lang als je bijna niets kunt doen en we zijn NU in Afrika!

Om bovenstaande reden hebben we ruim een week geleden contact opgenomen met Daniël en Elske (kennissen die wonen en werken in Dundee, bij Melusi. Daniël en Elske zijn momenteel voor een lang verlof in Nederland). Daniël nam meteen contact met ons op via Skype. Een goed skypegesprek. Daniël heeft overleg gehad met zijn collega’s en stafleden. Ook met hen is er een skypegesprek geweest. De conclusie is dat wij vorige week donderdag naar Melusi zijn verhuisd. Dat is in Dundee, Kwazulu natal, ruim twee en een half uur rijden van GGA.  We waren welkom en we zijn zelfs opgehaald door  één van de stafleden!  “It was just around the corner”. Nu zitten we dus hier. We hopen dat we hier meer ervaring op kunnen doen en hen op onze beurt ook tot zegen kunnen zijn. Zie de website: www.melusi.com

6 Comments

  1. En te zien aan de berichten op Facebook zijn jullie hier al volop ingezet (ontbijt voor daklozen verzorgen, op outreach met allemaal hoedjes op (en één pet)). Wat mooi en bijzonder dat het allemaal zo geregeld kon worden!
    Zet ‘m op met z’n 6-en!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *