Rijk

Bijna in ieder gezelschap komt het gesprek op onze naderende reis. Niet alleen door onszelf, maar vooral doordat de andere mensen geïnteresseerd of nieuwsgierig zijn. Een vraag die ook vaak naar voren komt is:”Wat vinden de kinderen ervan?”

Tja, wat vinden de kinderen ervan? De vraag wordt meestal gesteld, denk ik, met de achterliggende vraag/gedachte;’ Vinden zij het wel leuk? Zij moeten immers hun klas achterlaten. Hun vrienden missen, een jaar op stap met hun maffe ouders….enz.  Dat wij van die ideeën hebben, kunnen zij ook niks aan doen.’
Laatst, aan tafel, had ik het er heel even over met de jongens. Zo’n typisch standaard gesprekje dat we al zo vaak hebben gehad; “Als jullie nou mochten kiezen; een wereldreis maken als je klaar bent met school, dan mag je natuurlijk ook helemaal zelf weten waar je naartoe gaat, en dan nu gewoon in je eigen klas blijven met je eigen vrienden, of toch nu op wereldreis gaan zoals we van plan zijn, wat zou je dan kiezen?” Binnen twee seconden waren ze het unaniem met elkaar eens en luidde het antwoord:”Nu!” Jesse maakte het nog wat mooier door er achteraan te voegen dat hij gewoon twee keer gaat.

“Okay, maar even serieus hè, zijn er ook dingen waar jullie tegenop zien?” Hier wordt wat langer over nagedacht. Er worden een paar dingen geopperd: Dat het reizen ook wel een keer saai kan worden en dat je het dan ‘zat’ bent (denk aan lange vlieguren of ritten in een bus, het steeds weer verplaatsen), dat ze Loekie (poes) zo lang niet kunnen zien, dat onze huisdieren tijdens onze afwezigheid dood kunnen gaan…. eigenlijk hele logische oprechte antwoorden.

Om het gesprek te keren, het blijft een beetje hangen bij het laatste antwoord, vraag ik :”En wat lijkt je juist heel erg leuk?” Jefta is de eerste;” Spelen met die kinderen, beetje voetballen enzo, dat lijkt mij zo leuk!” (Hij doelt op de kinderen in Zuid Afrika, van het project waar we een aantal weken zullen meewerken). Jefta legt verder uit:” Ja, want die kinderen vinden dat bijzonder. Wij zijn heel rijk in hun ogen. Ik bedoel niet alleen van geld of spullen, maar wij zijn ook rijker in gedachten door alles wat wij weten en meemaken.”

Rijk in gedachten. 🙂 Mooi gezegd. De reis zal ons nog rijker maken. Nee, zeker niet van geld en spullen, maar rijker in gedachten!

3 Comments

  1. Heel mooi om jullie voorbereidings proces van de reis te lezen. Wat een leuke uitdaging gaan jullie als gezin aan! Dit wordt vast een reis met onuitwisbare herinneringen.
    Ik bidt dat jullie tijdens deze reis geraakt zullen worden door de Zijn geest, om te doen wat op dat moment goed is om te doen. Ook dat jullie zullen ervaren waar jullie hart sneller van gaat kloppen.
    Veel succes met de laatste voorbereidingen voor vertrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *