Invloedrijke vrouwen; Máxima en Evita Perón

Posted from Buenos Aires, Autonomous City of Buenos Aires, Argentina.

imageMet de stadsplattegrond in de hand liepen wij door de straten van Buenos Aires. Trost op ons koningshuis en bovenal nieuwsgierig, probeerden wij de roots van Máxima te achterhalen. Op Wikipedia hadden we gelezen waar Máxima was opgegroeid, een bescheiden appartement in de straat Uriburu in de wijk Barrio Norte. We hebben de straat gevonden…. Of het daadwerkelijk de plaats is waar Máxima is opgegroeid, weten we niet zeker. Verschillende mensen die we gevraagd hebben naar haar woonplaats zeiden allemaal wat anders.

Maximá is niet alleen populair in Nederland. Ze heeft hier in Argentinië kennelijk ook een goede reputatie. Men is wel trots op haar. Men wil hier altijd weten waar we vandaan komen. Als ze het vermoeden hebben dat we Amerikaans zijn, zijn ze over het algemeen niet zo vriendelijk, maar wanneer wij vertellen dat we ‘Hollandais’ zijn, dat Maximá onze koningin is, dan is men enthousiast.

Begin van deze week waren wij in de kleurrijke wijk, La Boca. Een gezellig toeristisch gedeelte van de stad. De huizen hebben allemaal felle kleuren, er zijn eetgelegenheden, souvenirswinkels en de tango wordt er gedanst, op straat en in de cafés. Wij aten wat in zo’n café…Aan de muur hing een ingelijste foto van Beatrix met Maximá. Zou zij ook de tango dansen met Willem?

Gisteren gingen we op zoek naar het graf van Evita Perón (Eva Duarte). Eigenlijk ‘kennen’ we haar voornamelijk door de film musical ‘Evita’, die in 1996 in de bioscopen draaide. Ik ben er geweest met zus Meedy. We begrepen waarschijnlijk niet half waar de film over ging, maar verstaan dezelfde humor, waardoor wij bij sommige  serieuze stukken (vreemd maar waar) erg hebben gelachen. De muziek van Madonna, de hoofdrolspeelster, hebben we veel beluisterd.

imageEvita, een jonge vrouw waarvan de afkomst twijfelachtig was, komend uit de achterbuurten, trouwde met Juan Perón. De president van Argentinië. Ze was/is politiek omstreden, maar heeft veel betekend voor de arbeiders klasse, het onderwijs en de medische zorg in Argentinië en was daardoor ook ongekend populair onder een groot deel van de Argentijnse bevolking. Ze werd niet oud. Op 33-jarige leeftijd overleed zij aan de gevolgen van uitgezaaide baarmoederhalskanker, 26 juli 1952.
Daarna is er met haar gebalsemde lichaam heel wat ‘gezeuld’, maar haar uiteindelijke rustplaats is in het familiegraf van de Duarte-familie op begraafplaats La Recoleta in Buenos Aires.

De begraafplaats op zich is een bezichtiging waard. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, omdat een begraafplaats niet het eerste is waar je aan denkt om te gaan bezichtigen. Het gaat hier om een bijzondere begraafplaats, verhoogd en ommuurd, midden in de stad.
Het zijn allemaal familiegraven, kleine kerkjes, gebouwen, huisjes (hoe zeg je dat?)naast elkaar in rijen met daartussen smalle en bredere straten. Het ene familiegraf is nog mooier dan het andere; versierd met glas in lood ramen, sierlijk ijzerwerk, beelden en ornamenten.
Door de deuren/glazen ramen heen kon je de kisten, soms wel 10, zien staan. Heel apart. Dat er meer ‘beroemde’ mensen op deze begraafplaats liggen was wel duidelijk. We zagen zelfs een groep mensen achter een gids aan lopen…

Wij vonden uiteindelijk het graf van Evita.

3 Comments

  1. Wat leuk allemaal en interessant ben nu wel een klein beetje jaloers !
    Maar geniet in het geboorteland van Maxima ….

    Fijne reis verder ….Lucy

  2. Dat pikken jullie nog mooi even mee. Lijkt mij best wel een interessante stad. Heel kleurrijk ook, in ieder geval het gedeelte waar de tango gedanst wordt. Wat Maxima en Willem-Alexander betreft…. dat zal er in ieder geval niet zo elegant uitzien want onze koning is niet erg soepel in de heupen. Mooi die graven zo. Dit doet mij denken aan de beroemde begraafplaats in Parijs. Die heeft ook een aantal van die straatjes.

Comments are closed.