Moeders van het Meiplein

Posted from Buenos Aires, Autonomous City of Buenos Aires, Argentina.

Met de metro reden we naar Plaza de Mayo, een groot plein, omringd door prachtige gebouwen. Het grote regeringsgebouw, huis van de president, als middelpunt.

IMG_5730

IMG_5733

We waren getuige van het protest van de moeders van het Meiplein.
Iedere donderdag, al meer dan 30 jaar, protesteren deze ‘moeders’, de madres de Plaza de Mayo (ook wel de ‘dwaze moeders’ genoemd, maar dat is eigenlijk een scheldnaam) op het centrale plein in Buenos Aires. Volhardend om de waarheid boven tafel te krijgen. Om de pijn uit het verleden en wat zich allemaal heeft afgespeeld niet in de doofpot te laten verdwijnen. De moeders werden het symbool voor de schendingen van mensenrechten in Latijns Amerika, slachtoffers van verdwijningen onder het Argentijnse militaire bewind (1976-1983).

Tijdens dit bewind, de Junta, zijn naar schatting 10.000-30.000 mensen ‘verdwenen’ en nooit meer terug gekomen.
In die tijd werden (vermoedelijke) tegenstanders van de toenmalige regering opgepakt, gevangen genomen en gemarteld. Velen keerden nooit meer terug. In 2009 werd de Argentijns-Nederlandse piloot Julio P. gearresteerd omdat hij betrokken zou zijn geweest bij vluchten waarbij boven zee gevangenen uit een vliegtuig gegooid zijn.
Kinderen van gevangen moeders zijn ter adoptie ‘weggegeven’ aan voornamelijk militaire gezinnen.
In de eerste jaren van protest van de ‘moeders’ zijn zelfs enkele moeders opgepakt en nooit meer terug gekomen. Jaren later zijn bij opgravingen hun lichamen gevonden.
Een vreselijk verleden waarvan nog veel geheimen ontrafeld moeten worden.

image

Ik heb respect voor deze moeders, die ondanks de kritiek en gevaren bleven volharden, jaar in jaar uit. Ook al zijn er binnen deze groep verschillende bewegingen ontstaan en soms politiek extreme uitlatingen gedaan, hun verleden is niet uit te vlakken. Het zingende protest, met spandoeken en foto’s van verloren mensen, het hele verhaal er achter, de sfeer….. Het heeft indruk gemaakt op ons.

1 Comment

  1. Deze moeders verdienen ook ons respect. Het is vreselijk wat daar in die jaren gebeurt is. Geniet nog even van de stad want voor je het weet staan jullie weer op Nederlandse bodem. Wij wensen jullie alvast een goede vlucht en een veilige thuiskomst.

Comments are closed.