Arica aan zee

Posted from Arica, Arica y Parinacota Region, Chile.

Arica ligt direkt aan zee. Het heeft een grote klif, is omringd door bergen en woestijn, er groeien grote palmen en het is er bijna altijd mooi weer. Eigenlijk zijn alle elementen voor een ‘prachtige stad aan zee’ aanwezig.
Men prijst het strand hier ook aan, vanwegen de hoge golven en daardoor goed surf water, maar ‘ze’ maken er niets van. Alles oogt even rommelig en niet af….

We slenterden langs een stuk verlaten strand, tussen de keien en aangespoelde rommel door. Het leverde een leuk momentje strandjutten op. Hidde vond twee brillen, we vonden een schoen,   een dokter Bibber spel, tondeuse ….enz.
Toch jammer, het kan zoveel netter en mooier zijn. Alleen de troep opruimen zou al schelen. Daar hebben wij ons sowieso vaak over verbaasd. Men gooit hier (in heel Zuid Amerika) ongegeneerd afval van zich af. Een plastic zakje…raampje open en laat maar waaien. Tussen al deze rommel en bouwsels van mensen, mochten we toch twee keer genieten van natuurschoon!

Na alle woestijn vonden we het heerlijk aan de waterkant. De hoge golven die gebroken werden tegen de rotsen, de wind (frisse zeelucht) die door de haren wapperde, grote vogels die rond de klif cirkelden.
Op een gegeven moment zagen we verderop ineens een aantal grote grijze pelikanen zitten. Wanneer het om natuur en dieren in het wild gaat, gaat ons hart (ik spreek voor alle gezinsleden) sneller kloppen. Dat blijft mooi en indrukwekkend.
We ‘klommen’ (eigenlijk gewoon lopen) over de rotsen en probeerden dichterbij te komen. Dat ging heel gemakkelijk, de pelikanen bleven gewoon zitten. De grijze rotsen rondom bleken ook nog eens vol grijze meeuwen te zitten. Honderden, zo niet duizend bij elkaar. Weer zo’n wauw-moment! Wat is de Schepping mooi.
Jesse redde nog een glanzend blauw visje dat op het droge naar adem snakte, we zagen een grote zwarte krab over de stenen kruipen en allerlei kleine visjes in het water.

Na een dag waarin we ons moesten vermaken op straat (we waren al uitgecheckt en onze bagage lag in het hokje van de travelagent van de busmaatschappij te wachten op vertrek, die avond om 21:30 uur) liepen we wat barricades voorbij de haven in. In de haven zwommen een paar grote zeeleeuwen (mannetjes). Ze zwemmen in de haven omdat daar de vissersboten aanmeren en de vis wordt schoongemaakt. Leuk om zo’n dikke zeeleeuw gewoon op de kant te zien liggen ,in het wild, in plaats van in Dolfinarium.
Het begon al avond te worden, maar we hadden nog een paar uur voor vertrek. Voordat we het wisten zaten we met zwemvest aan op een bootje en voeren door de haven. De kapitein had ons aangesproken en een leuk aanbod gedaan om ons rond te varen. We voeren langs een paar grote schepen en tenslotte vlak langs een pier waar de vrouwtjes zeeleeuwen met jongen lagen. Twee zeeleeuwtjes lagen in de avondzon op een boei te luieren. Ook hier weer pelikanen en andere vogels.

Dat was een leuke afsluiting van de dag. Voldaan zaten wij die avond , eindelijk, in de bus. We hadden een lange ‘zit’ voor de boeg…

6 Comments

  1. mooie foto’s. Nog even genieten! Wat zijn die maanden eigenlijk ook weer snel voorbij gegaan. Raar idee ergens dat jullie zo alweer terug naar Nederland komen…… Maar ook wel weer fijn om straks weer je eigen bed en plekkie te hebben waar jullie nog heel vaak aan deze mooie momenten terug zullen denken.

  2. Weer een ervaring rijker. Mooie foto’s. Zo komen jullie elke dag een stukje dichterbij ons kikkerlandje.

  3. Opnieuw originele foto’s, pelikanen, zeeleeuwen.. boten, prachtig! Succes met jullie lange bustochten!

  4. Ik denk dat in landen waar ze gemiddeld wat armer zijn, ze zich ook wat minder druk maken om afval. Tenslotte hebben de mensen een grotere zorg.

Comments are closed.