Cuzco; dubbel feest!

Posted from Cusco, Cusco, Peru.

Cuzco, ontzettend mooie stad. Grote plaza’s met reusachtige kathedralen, koloniale gebouwen, klinker straatjes… Allemaal erg sfeervol.

In deze grote toeristische stad zijn de mensen wel wat brutaler. Baby lama’s, of lammetjes met gebreide mutsjes op en pompoentjes, worden je in de handen gedrukt om een foto te maken. Mensen proberen sieraden te verkopen, bieden massages aan of tekeningen van lama’s of andere culturele voorstellingen. Ze houden het te pas en te onpas voor je neus. Na de zoveelste ‘artiest’ die ongevraagd allemaal afbeeldingen aanbood ,’almost free for you’, bood ik hem tekeningen van koeien en tulpen aan: “Almost free for you!”.

imageHier staan cavia’s op het menu. Je kan ze op je bord krijgen, gefrituurd of gegrild, herkenbaar met poten en kop, tussen de salade. Ook hebben we ze op straat gezien (niet levend) en bestaat er zelfs zoiets als cavia soep (quinoa soupa). Wij blij dat Speedy veilig bij Anneke is! Alpacavlees wordt ook aangeprezen, wij houden het echter bij kip. Kip in de burrito’s , kip in de spaghetti, kip in de soep. Wat dat betreft echte Hollanders; Wat de boer niet kent….
Het restaurantje naast ons hostel heeft heerlijk en goedkoop eten. Een keurig en gezellig restaurantje. Voor €5,20 per persoon heb je een voorgerecht, een hoofdgerecht en drinken. De eigenaar doet alles zelf; neemt de bestelling op, kookt vervolgens alle verschillende gerechten, serveert ze en zal ook de afwas wel doen. Erg knap!

Hier in Cuzco is het al weken lang feest. Een soort van carnaval, wat zich uit in allerlei parades, dansgroepen, muziek en hordes mensen op straat. Iedere dag is er vanalles te zien en te doen op met name het grote centrale plein, hier nog geen 5 minuten vandaan. Hele tribunes en geluidsinstallaties worden op en af gebouwd. In de avond, wij liggen doorgaans vroeg in bed, horen wij nog wel eens vuurwerk.

Midden tussen al dat feestgedruis van de stad hadden wij ons eigen feestje. Jesse was jarig. Wat een grote knul is het al. Hij is mij deze reis voorbij gegroeid! Z’n voeten en handen waren dat al eerder… Een heerlijke jongen met de nodige humor, lief en relaxt. Zestien is hij geworden! Naast Peter telt hij inmiddels ook al als de man met spierballen in het gezin. Hij draagt vaak de rugtas of zwaardere dingen wanneer wij er op uit gaan met elkaar. Bijvoorbeeld de enorme wandeling + klim naar Machu Picchu heeft hij met rugtas gedaan. Ik hoefde niks te dragen!

Machu Picchu was niet op zijn verjaardag, wat velen dachten door onze plaatsingen op Facebook. We hadden die twee dagen namelijk geen wifi. Om van zijn verjaardag ook een feestje te maken hadden we weer ballonnen gescoord, het bed versierd en wat kleine pakjes gevonden. De dag zelf namen we een taxi naar Tipon. Op internet had ik zitten speuren naar mogelijke uitjes en kwam een klein, onbekend dierentuintje tegen. We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar vonden dat we voor onze eigen jarige bioloog de gok moesten wagen.

image

Het dierentuintje, een aantal met gaas afgezette stukken weiland tegen een berghelling, wat hokken en schuurtjes bleek ontzettend leuk. Je kon de dieren goed zien, ze waren haast tam. Bijzondere dieren ook. Hoewel de hokken absoluut niet van Europese kwaliteit waren, zagen de dieren er toch goed uit.
Zie onze ‘Freek Vonk’ toch eens glunderen! Wie had dat gedacht? Een Luiaard, een papegaai en een Boa constrictor… Samen op de foto voor €1,35.
Niet te geloven, het hele uitje, de taxirit, de entree en de busrit terug naar Cuzco… voor ons zessen totaal nog geen €20. Ik zeg:”Geslaagd feestje!”

7 Comments

 1. Wat leuk dat dierentuintje. Het is duidelijk dat ze zich vermaakt hebben.

 2. Ja hoor onze eigen echte Freek of Steve Alberts , zo zijn Freek en Steve ook begonnen.
  Het ziet er al spannend uit, het glunderen zegt alles!! Was dat je verjaardags uitje?
  Ik geniet weer van deze foto’s, al zou ik ze ook wel even willen vasthouden.
  Levin had zijn kleur al aangepast.
  Die luiaard hing op zijn kop bij jullie, wat leuk om ze bij de jongens te zien hangen.
  Die slang , hmmmmm ……….leuk bij een ander om de nek te zien.

 3. Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiee! een SLANG!!!

  Leuk zo’n feestje.

  Maar, iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiee! Een SLANG!!!

 4. Lieve allemaal,
  Wat leuk om dit alles weer te zien en met jullie mee te beleven. Machi Pichu is inderdaad indrukwekkend. Een hele klus voor jullie om er te komen. Ik ben toen met de trein gegaan. Zat bij de reis in. Onze reisleider werd daar toen door de politie opgepakt omdat hij aan ons een rondleiding gaf. Ja, je kunt van alles beleven in zo’n land.
  Jesse nog gefeliciteerd. Leuk om zo’n verjaardag feestje te vieren tussen de dieren.
  Geniet nog maar volop allemaal, want nog maar even en dan is de “koek” op.
  Veel lieve groetjes van Heleen.

 5. Dag lief gezin, gefeliciteerd Jesse met je 16 jaar! Wij hebben hier thuis ook zo’n lange jongeman:) (gisteren geslaagd voor zijn brommerexamen) Wat een gave foto’s wederom, echt super hoe je dit dierentuintje hebt opgesnord. Leuk hoe jullie het goede leven genieten! Rebekka

 6. Ik liep een beetje achter en heb een vijftal blogs achter elkaar zitten lezen. Wat een belevenissen. Wat een creativiteit ook iedere keer weer. Het blijft een plezier om te lezen!

Comments are closed.