Duizenden treden tot Machu Picchu

Posted from Cusco, Peru.

Machu Picchu is prachtig, één van de zeven wereld wonderen, hoog in de bergen van Peru. Om er te komen is nog een hele tour. Je moet er wel wat voor over hebben; een heleboel dollars òf een flinke dosis uithoudingsvermogen.

Er gaat een trein vanuit Cuzco naar Aguas Calientes. Een stadje aan de voet van de berg waar Machu Picchu zich bevindt. Het stadje Aguas Calientes is echter alleen te voet of met de trein te bereiken. Deze trein is in buitenlandse handen en slaat er een slaatje uit door met name toeristen astronomische prijzen te berekenen, variërend tussen de $80 en $350 per persoon! Vanuit Aguas Calientes gaat er een bus omhoog voor $12 per persoon en de entree van Machu Picchu is nog eens $60-$80 pp voor toeristen. Daarbij moet je tenminste een nacht verblijven in Aguas Calientes omdat je niet in één dag en heen en weer kunt èn Machu Picchu bezoeken. Dusss… Je hoeft niet goed te kunnen rekenen om te begrijpen dat bovenstaande bedragen x 6 te ver boven ons petje stijgen. Wij kozen dus voor optie twee, de flinke dosis uithoudingsvermogen. Wij kunnen nu, moe , met zere voeten en spierpijn in de benen, maar voldaan, terug kijken op ons Machu Picchu-avontuur.

…,want een avontuur is het zeker wanneer je uren achtereen in een busje over ongeasfalteerde wegen haarspeldbochten maakt, steeds dieper de bergen in. Stukjes weg met diepe afgronden aan de zijkant, waar je geen tegenliggers wilt tegen komen. De CD van de chauffeur op volume 24 dat de hele weg, 6 uur lang, vijf liedjes herhaalt van het type ‘carnaval op z’n Spaans’. Hoewel niet iedere maag er tegen kon, hebben we de rit overleefd. De rit eindigde bij Hidroelectrica, de energiecentrale dichtbij het stadje Santa Teresa. Hier eindigt de weg voor auto’s en gaat de spoorbaan verder. Wij gingen, net als vele andere low-budget reizigers, verder te voet.

We liepen 11 km langs de spoorbaan, over de spoorbrug, door twee tunnels, door de jungle en tussen de bergen door. We deden er drie uur over! Uiteindelijk bereikten ook wij, in het donker, Aguas Calientes. Daar wachtte ons een goed hostel en een lekkere maaltijd.

De volgende ochtend om 4:00 uur ging de wekker. Onderdeel van het programma…; Machu Picchu bereiken voor de eerste treinen arriveren met massa’s andere toeristen en om de zonsopkomst te zien op de berg. De jongens wilden ook graag lopend de berg op omdat dat zo leuk was met de zaklampen… Men gaf aan dat het een wandeling van 1 uur zou zijn. Het werden 2 uur, omdat het nou eenmaal niet meevalt om duizenden treden omhoog te lopen, of te wel een trap van 1,8km! Pffffff…. zweet op de rug en spierpijn!

Wat een voldoening, wanneer je dan eindelijk boven bent; de geleverde prestatie en het geweldige uitzicht. In alle vroegte waren de ruïnes van de grote Inca stad en de omliggende bergen nog in mist gehuld, maar langzaam klaarde het op en kwam de zon tevoorschijn. Dit leverde prachtige taferelen en vergezichten op.  De oude Inca stad is nog zo mooi in tact gebleven omdat het nooit ontdekt is door de Spanjaarden. Een knap staaltje architectuur! Erg mooi om te zien en om doorheen te lopen.

image

We liepen een rondje achter een gids aan en we hebben zelf nog even door de ruïnes heen gelopen en rustig gezeten op een muurtje. Ook hier, voor de mooiste foto’s, nog twee keer extra trappen beklommen. Om onze knieën en energie te sparen, namen we voor de terugweg de bus naar beneden. In de 30 minuten dat de bus er over deed om beneden te komen in Aguas Calientes vielen de jongens allemaal in slaap.

We namen de tijd voor een lekkere pizza en begonnen toen vol goede moed aan de terug weg…. 11 km lopen langs de spoorbaan en 6 uur hobbelen in een busje! We did it!!

10 Comments

 1. Wat een verhaal en wat een mooie foto ‘s!! Soms mag je blij zijn dat je low budget reist. Heb je er gratis een avontuur bij

 2. Ongelofelijk. Echt heel stoer. Dat die jochies dat allemaal maar “gewoon” doen! Dank voor je mooie verhaal weer 😉

 3. Erg mooi! En het op die manier doen, maakt het extra avontuurlijk! (Belachelijk die idiote hoge toeristenprijzen!)(Alhoewel, als daar het onderhoud van bekostigd wordt, dan is het natuurlijk een ander verhaal)

  Prachtig daar!

 4. Wat een avontuur, maar de beloning is geweldig!!
  Dat is nog eens reizen over een pas omhoog. Ik ben blij dat ik dat niet hoef.
  de TimelsJoch ( meer dan 40 bochten)vond ik al meer dan genoeg, en dan ook nog in een luxe auto op een goed geasfalteerde weg, niet te vergelijken!!
  Knap van de jongens, en ook van jullie Peter en Mellody.
  Op de foto, eenmaal boven, zien jullie er allemaal vrolijk uit en geen spoor te bekennen van de tocht die jullie moesten maken om daar te komen.
  Petje af!!!!

 5. Wauw…. wat een prestatie!!!! Ik word al moe van het lezen. Maar de beloning van jullie inspanning was er dan ook naar. Wat een schitterende foto’s. Bovendien is het wel heel bijzonder om je verjaardag op deze bijzondere plek te vieren niet Jesse? Nog heel veel plezier in de laatste periode van jullie wereldreis.

 6. Gaaf is dat he!!! Ik heb de incatrail gelopen van 3 dagen!!! Het landschap was het zo mooi!!!Maar het was ook heel zwaar. Inderdaad elke dag om 4 of 5 uur vertrekken, omdat je weer de hele dag moest gaan lopen…. Maar de inca’s zelf en de Peruanen renden ons gewoon voorbij op hun blote voeten of slippertjes!!! Onvoorstelbaar!!!Maar zeker de moeite waard!!

  Veel plezier nog!!!

 7. Geweldige prestatie.
  Dit maakt het bezoek aan Machu Picchu nog waardevoller!
  Alvast een goede terugreis toegewenst.
  Kom heelhuids thuis.
  Bedankt voor het prachtige reisverslag , we hebben ze allemaal gelezen.

Comments are closed.