Uros indianen; wonen op riet.

Posted from Puno, Puno, Peru.

Ach, als we geen woning vinden, bouwen we er zelf één op het Apeldoorns kanaal. Van riet natuurlijk, we hebben vandaag gezien hoe dat moet.
Eerst hakken we een aantal grote kluiten riet met grond, wortels en al los en binden ze samen tot een eiland. Daarna leggen we er nog een hele dikke laag riet bovenop. Vervolgens bouwen we van hetzelfde riet ons huis en alles wat we nodig hebben.

We zijn inmiddels in Peru, nog steeds aan het Titicacameer. De stad waar we zijn heet Puno. Hoewel we maar drie uur moesten rijden om hier te komen en de omgeving niet zo heel veel veranderd is, is er toch duidelijk verschil tussen Bolivia en Peru. Peru lijkt meer ontwikkeld en de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Ook spreken enkelen Engels, wat wel erg handig is. De Bolivianen waren afstandelijker en terughoudend. Ze leken soms zelfs verlegen en niet zo gesteld op toeristen, hoewel het toerisme grotendeels de bron van inkomsten is.

image

Vanuit de haven van Puno voeren wij vandaag het Titicacameer op om de Uros indianen te bezoeken. De Uros zijn een volk dat leeft op de door henzelf gemaakte eilanden van riet. Oorspronkelijk maakten zij deze eilanden om de Ica’s te ontvluchten. Tegenwoordig zijn er zo’n 100 kleine en grotere eilanden en nog rond de 2500  Uros indianen die daarop wonen.
Alles maken zij van riet; het eiland zelf, hun woningen en boten… Bijzonder, heel kunstig en creatief. Het riet dient zelfs als voedsel. Ook wij hebben een stukje ‘banaan van het Titicacameer’ geproefd, wat overigens gewoon naar gras smaakt.

Bij het zien van alle creativiteit met riet gingen de knutselgenen vanzelf kriebelen. Even later zag ik de jongens op het voor hande zijnde knutselmateriaal zitten prutsen. Er ontstond een vogel die nu ergens in de haven van Puno rond zwemt.

10 Comments

 1. Wat een mooie foto’s van weer een andere kleurrijke wereld. Heel bijzonder hoe deze mensen leven. Wat zien jullie toch veel. Tja en wat dat knutselen betreft dat zit ze in het bloed. Van wie zouden ze dat nu hebben.

 2. Hallo reizigers,

  Ik lees al jullie blogs met plezier en de ene foto is nog mooier dan de andere.
  In je vorige blog schreef je dat het einde van de reis in zicht komt en dat de “reismoeheid” soms toeslaat.
  Ik wens jullie nog een goede tijd met elkaar en blijf schrijven, fotograferen, huiswerk maken, creatief en bovenal genieten!

  Hartelijke groet,
  Paul

 3. Goedemorgen:) Wat een grote eilanden zijn dat, als je bedenkt dat het met een kluit riet begonnen is… Bijzonder dat jullie weer op een heel andere plek zijn, die foto op dat bed in zo’n rieten hutje… Aan deze kant horen we vandaag hoe Nathanael’s examen is verlopen, spannend. liefs! Rebekka

 4. Lieve Mellody en mannen,

  Nog nooit gereageerd, maar wel alles met zoveel belangstelling door mij/ons gelezen. En van jullie avonturen genoten! Nog heel veel ‘reiswijsheid’ en plezier. Groetjes van de 6 uit Kesteren.

 5. Wat leuk om te lezen. Ik ben ook daar geweest!

  Groetjes vanuit het regenachtige Apeldoorn. Wij gaan vandaag starten met de avondvierdaagse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *