San Pedro de Atacama, droog en hoog

Posted from San Pedro de Atacama, Antofagasta Region, Chile.

San Pedro de Atacama; woestijnstadje ter grootte van een dorp, gebouwd rondom de oase in de Atacama woestijn. De huizen en pittoreske winkels zijn gebouwd van rode klei. Samen met de stoffige zandwegen met op de achtergrond vulkanen en hooggebergte heeft dit stadje een heel eigen charme.

We zijn hier nu drie dagen. Ongeveer een kwartier lopen vanaf het centrum hebben wij twee kamers gehuurd in een soort hostel; Kasa del Rio. Eenvoudig maar gezellig en we kunnen er zelf koken in een gemeenschappelijke keuken. Ook hebben we een warme douche. Hoewel die al na 4 minuten koud wordt is het wel weer luxe na een paar weken koud water.
We ontmoeten hier ook andere reizigers, wat wel gezellig is. Er is een Frans gezin met drie kinderen, dat net als wij een klein jaar reist. In Frankrijk is het aanzienlijk makkelijker om met kinderen voor langere tijd te reizen. Misschien dat men daar in de EU nog eens goed over moet praten met elkaar, want wat leren de kinderen veel tijdens zo’n reis. Dat valt niet uit boeken te leren!

Overdag is het hier aangenaam zonnig. We kunnen weer in T-shirt rondlopen en met zonnebrand crème smeren. We hebben zelfs lippenbalsem (dank je wel Jitty!) nodig en body lotion omdat het hier zo droog is.
De nachten zijn fris, maar we hebben genoeg dekens en een lekker warm bed.

We blijven hier tot vrijdag. We nemen de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan hoogte. San Pedro ligt op 2400m hoogte en is startpunt van vele tours in en rondom de Atacama. De meest spectaculaire Tour die je hier kunt maken (en wat velen doen, ook met kinderen) voert over de hoogvlakten van Bolivia naar Salar de Uyuni; de grootste zoutvlakte ter wereld van 12000 vierkante km. De Tour duurt drie à vier dagen en voert in een 4WD Jeep tot hoogten van 5000m. De eerste overnachting is op 4200m. Dat is hoog en om hoogteziekte te voorkomen is het belangrijk om langzaam op te bouwen en voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat doen we dan ook.

We blijven langere tijd op dezelfde hoogte. Hier zijn we naartoe gevlogen, dus waren we hier ineens. Alleen Mellody en Peter hadden de eerste twee dagen lichte hoofdpijn, maar of het aan de hoogte lag of de vermoeidheid van de reis hier naartoe (een nacht geen slaap), is de vraag, waarschijnlijk een combinatie van beiden. In ieder geval zijn de klachten nu voorbij en hebben de jongens nergens last van.
Verder drinken we veel. We hebben flessen van 6 liter water gekocht en allemaal een klein flesje dat we steeds bijvullen. Op de kleurrijke markt hebben we de beroemde Coca thee en Chachacoma (ook een soort thee) gekocht. Allebei zeer effectief om hoogteziekte te bestrijden. Verder hebben we nog extra paracetamol ingeslagen. Meer kunnen wij niet doen en is het maar afwachten of we al dan niet de Tour kunnen afmaken. In geval van ernstige klachten van hoogteziekte moet je namelijk direct weer afdalen. Toch gaan we de Tour boeken. Er zijn ons zoveel mensen voor gegaan, ook gezinnen met kinderen (die net als wij een wereldreis maken en van wie ik de blogs gelezen heb) en het moet zo ontzettend mooi zijn….Dussss.

image

En zo kwam het dat wij op één van de droogste plekken ter wereld de markt af struinden naar mutsen en handschoenen. Daar hoef je hier niet ver voor te zoeken, want die zijn hier in overvloed. Allerlei bont gekleurde mutsen, sjaals…etc. al dan niet met lama’s of pompoenen er op. Het is namelijk naast indrukwekkend mooi ook ijzig koud op grote hoogte. De wind maakt het nog kouder en de temperaturen zijn tot onder het vriespunt. Om die reden hebben we, niet alleen voor de tour maar ook voor de rest van Bolivia en Peru, warmere jassen moeten kopen. Onze flinterdunne lichtgewicht zomerjasjes voldoen niet meer.

Vandaag gaan we de stoffige straten van San Pedro nog eens uitkammen, op zoek naar ballonnen of andere feestelijkheden. Morgen wordt onze Hidde namelijk 13 jaar, en dat gaan we vieren!

8 Comments

  1. Er zaten mooie emoticons bij dit bericht…maar die worden niet geplaatst 🙁
   Dan maar zo: slingers en ballonnen voor Hidde!!

 1. Wat een bijzondere ervaring doen jullie nu weer op. Leuke foto’s ook,net als in jullie vorige verslag. Hoop dat jullie inmiddels een beetje bijgekomen zijn. Heel veel succes met de tour. Hidde wensen wij alvast een hele fijne, mooie verjaardag. GEFELICITEERD!

 2. Hidde gefeliciteerd en een bijzondere dag! (dat gaat wel lukken daar:)) Wat stoer zijn jullie toch met de voorbereidingen van die tour. Gave mutsen foto! Nathanael heeft zijn examens erop zitten, 16 juni uitslag… groetje!

 3. Gefeliciteerd Hidde en geniet van deze bijzondere dag in een bijzonder land.
  Groetjes voor allemaal en pas op voor hoogte ziekte. Ik ben daar ook geweest en ik heb mensen doodziek zien worden. Maar……………als het goed gaat is het fantastisch!!
  Veel plezier toegewenst door Heleen.
  (Er zijn ook speciale tabletten tegen hoogteziekte verkrijgbaar. En inderdaad caco thee. Heeft mij goed geholpen.)

 4. Hé Hidde, gefeliciteerd met je verjaardag. Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je het leuk vindt op reis. Met mij gaat het ook goed en ik hoop je nog een keer te spreken en te zien.
  Groetjes Remon Holubek

  PS ook de groetjes aan je broers en aan je ouders

 5. Sjonge, na zoveel uitdaging nog niet vermoeid en gewoon zo’n tocht aangaan, wouw. Wat is hoogteziekte eigenlijk?
  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *