Maori’s en de Haka

Posted from Rotorua, Bay Of Plenty, New Zealand.

De laatste twee nachten in Nieuw Zeeland waagden wij ons nog één keer in de stank. We verbleven in het stadje Rotorua. Hier vind je nog veel terug van de cultuur van de Maori’s. De stad is ook het centrum van vulkanische activiteiten zoals geisers ea, waardoor er bijna altijd een eierlucht hangt. Gelukkig niet zo sterk als bij Wai O Tapu zelf.

We bezochten nog één keer de bubbelende modderpoelen en kokende  waterplassen. Deze keer waren we ook getuige van een spuitende geiser. Het kokendhete water spoot wel 30 meter de lucht in.
De reden van ons bezoek die dag startte om 12:15 uur. We moesten in Nieuw Zeeland toch tenminste één keer de Haka zien…. We werden op traditionele wijze ontvangen door Maori’s. We werden eerst benaderd door een dans waarbij er werd gekeken of wij wel goed volk waren. Of wij in vrede kwamen…, een Indische man (ook toerist) vertegenwoordigde ons als chief en begroette alle mannelijke Maori’s op traditionele wijze; voorhoofd tegen voorhoofd en neus tegen neus. Gelukkig werden we goedgekeurd en welkom geheten. Daarna hebben we een show van dans en cultuur gezien met als afsluiter de Haka. Stoere oerkreten en bewegingen in combinatie met dreigende gezichten en uitgestoken tongen. Het is een serieuze aangelegenheid, maar in onze ogen wel gek. Het is een dans die niet alleen als strijddans (oorlog) gebruikt wordt zoals bij het welbekende Rugby, maar voor veel ceremonies. Uiteenlopend van begrafenis tot huwelijk en verjaardagen. We bleven in de plooi, maar wanneer de jongens de Haka nog even dunnetjes over doen, dat kunnen ze goed hoor, is er natuurlijk een hoop hilariteit.

image

Toen we ten slotte ook nog een echte Kiwi zagen konden we ons Nieuw Zeeland avontuur tevreden afsluiten. Het was mooi, een mooi en verrassend landschap met vooral de vulkaan als hoogtepunt. Toch heeft Nieuw Zeeland het in onze ogen niet gewonnen van Australië. Zeker niet. Australië blijft favoriet.

5 Comments

  1. Jullie laatste dag in Nieuw-Zeeland was een gedenkwaardige. Het ziet er altijd woest uit zo’n Haka. Toch kan je als toerist Nieuw-Zeeland niet verlaten zonder deze gezien te hebben vind ik. Een heel contrast met de koeien in de wei. De foto van die geiser is prachtig, lijkt me heel bijzonder om dat te kunnen meemaken. Dit hoofdstuk hebben jullie inmiddels afgesloten en zitten nu in Zuid-Amerika. We reizen weer heel graag met jullie mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *