Wai-O-Tapu, adembenemend

Posted from Taupo, Waikato, New Zealand.

Op dit moment huren wij een huis in Taupo. Taupo ligt 270 km ten zuiden van Auckland, centraal op het noorder eiland van Nieuw Zeeland. Het is één van de meest actieve vulkanische regio’s van de wereld. In het landschap vind je geisers, kraters, stoomwolken, kokende poelen….enz.

We beseften dit helemaal nog niet toen wij naar deze plaats reden. Onderweg zagen we regelmatig witte rookpluimen en we vroegen ons zelfs even af of er een brandje was ofzo. Toen we even later langs een weiland reden waar in een lange streep witte damp omhoog steeg, hadden we pas door dat het vulkanische stoom was. Dat komt hier gewoon uit de grond! Dat dat zo overal aanwezig zou zijn in het landschap hadden wij niet verwacht. Gewoon niet over na gedacht. Wel heel bijzonder weer.

Het huis dat we huren staat een paar honderd meter van lake Taupo. Een groot krater meer. Het grootste zoet water meer van Australieazie. Het lijkt wel of alles hier in superlatieven aanwezig is. Het grootste… Het mooiste….De dikste…. Het oudste…. Nou, hier zijn we dan Taupo, het leukste gezin uit Nederland 😜

Wandelen langs de waterkant is hartstikke leuk. Het is mooi om zo ver over het meer te kijken. Aan de overkant het silhouet van de vulkaan: Tongariro. We vinden vulkanische stenen en het interessante is ze wegen bijna niks. De jongens zijn meteen druk met het zoeken naar stenen die als souvenir mee naar huis kunnen. Even later, wordt er zoals altijd, met stenen gegooid in het water. Weer een interessante ontdekking, want een aantal van de stenen kwamen weer doodleuk boven drijven… Drijvende stenen!

Afgelopen donderdag bezochten we Wai-o-Tapu. Een thermisch gebied van 18 vierkante kilometer. Het gebied is een beschermd reservaat, maar een gedeelte ervan is open voor toerisme. Een wandelroute van tenminste anderhalf uur leidt je door een natuurgebied vol vulkanische activiteiten. Kokende waterbronnen, kraters en poelen. Een indrukwekkend stukje natuur.
De dampen, felle kleuren (gif groen water bijvoorbeeld) en een kokende modderpoel…het is allemaal adembenemend.

image

Adembenemend, vooral ook letterlijk! Want oehhh, wat een stank. We hebben ruim anderhalf uur met ingehouden adem rondgelopen. Ik sloot van binnen m’n neus af, zoals ik vroeger altijd deed wanneer ik een luier moest verschonen. Adem halen door de mond…toch werkte dat trucje hier niet zo goed. Het is niet een beetje zwavel dat je ruikt, dat hadden we verwacht, maar een hele doordringende, overal aanwezige, rotte eieren geur. Jullie kunnen je vast wel een voorstelling maken van hoe dat ongeveer verloopt, daar te lopen, met vier jongens. Het was het hoofdthema en gespreksonderwerp van die middag. Er zijn, zeg maar, heel wat creatieve titels voor deze blog voorbij gekomen.

MAAR, we kunnen ons wel vinden in de slogan op de internetsite zelf:
“Wai-O-Tapu wonderland, worth the smell!”

6 Comments

  1. Wat een belevenissen ook hier weer in Nieuw Zeeland , zó ver weg … en wat een prachtige ervaringen voor jullie boys , herinneringen opbouwen . Mijn zoon Michael overweegt dit ook te gaan doen , een jaartje over de wereld zwerven met zijn vrouw en 2 dochters , maar de meisjes zijn nog iets te jong .
    Blijf genieten van al dat moois en ik blijf het bewonderen wat jullie nu doen én je kids meegeven voor altijd . Lieve groeten Lucy .

  2. Tja, je moet er wat voor over hebben. Toch is dit een van de dingen die jullie nooit zullen vergeten, juist door die adembenemende stank. Ondanks dat lijkt het me geweldig om dit van nabij mee te maken. Het is maar goed dat het vulkanisch gesteente bijna niets weegt anders werd de bagage te zwaar. Fijne tijd nog in Nieuw Zeeland.

  3. Wat er zoal niet diep in de aardbol zit?! ………in de groeve der aarde, stank, grote hitte en zwaveldampen en daar leven wij op, terwijl de buitenkant van de aarde zo bewonderingswaardig mooi is, zolang het maar niet naar buiten komt.

  4. Ongelofelijk wat een contrasten zijn er op aarde. We krijgen die in 10 maanden prachtig op een rij door mee te mogen leven met jullie avontuur. Lieve groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *