Een feestelijke dag

Posted from Mueang Chiang Rai, Chiang Rai, Thailand.

Het is zondagochtend, 7:00 uur. Op het plein naast de kerk van ons verblijf staat een ijzeren torentje met daarin een luidspreker waaruit luide muziek klinkt. In plaats van het zangerige Arabische oproepen tot gebed vanaf een moskee, klinkt hier de melodie van Thaise gospelmuziek over het dorp. We zijn gewekt door de Thaise Reni en Elisa. De muziek is mooi, jammer dat we het niet kunnen verstaan…..

We zijn hier vandaag precies twee weken, wat vliegt de tijd en wat hebben we ook al weer veel beleefd. Ik loop gewoon achter met m’n reisverslag…
Jefta was jarig (13 februari), dat moet toch wel vermeld worden. Veertien is hij geworden en daar was ook lang naar uitgekeken, want nu we op reis zijn is het toch steeds weer een verrassing of en hoe (en waar) je verjaardag gevierd wordt. Voor Jefta is dat er ook weer één geworden om niet te vergeten.
We hadden slingers van Esther en Chris geleend en de balustrade versierd. Ook was het weer gelukt kadootjes te vinden die geschikt zijn om met ons mee te reizen. Dat wil zeggen, klein en niet zwaar. Er was taart en er kwam zelfs verjaardagsvisite die Nederlandse dropjes en salmiak knotsen meebrachten! Dat is best uniek als je in Thailand zit…  ..èn lekker!

Ook uniek was de bruiloft waar wij diezelfde ochtend te gast waren. Kijk hier zit onze jarige job tussen de Akha vrouwen. Dat maak je ook niet dagelijks, …jaarlijks, mee.

image

Bruid en bruidegom ,allebei afkomstig van de *Akha tribe, waren familie van het vriendinnetje van bekenden van…… Zo kwam het dat ook wij daar zaten, tussen alle gasten en in traditionele kleding uitgedoste feestgangers. Weer één van die verrassingen die deze reis ons brengt. Bijzonder. We waren getuigen van het huwelijk dat gesloten werd en probeerden de liedjes in ons beste Akha mee te zingen (terwijl Chris en Esther de Thai versie zongen).  Akha is te lezen, althans, het gebruikt dezelfde letters als ons alfabet. Het Thai schrift is voor ons onleesbaar.

Mooi om naast alle culturele verschillen ook overeenkomsten te herkennen in de ceremonie. De bruidsmeisjes die bloemblaadjes strooiden, een doedelzakspeler, de bruidegom die door zijn beide ouders werd binnen geleid, vervolgens de bruid die door haar ouders werd binnen geleid, ….
Na afloop van de ceremonie werden alle aanwezige gasten aan tafels uitgenodigd voor een feestelijk maal. Voor onze jarige job grapten we dat zijn verjaardag wel groots gevierd werd hier en dat het zo leuk was dat er zoveel mensen gekomen waren. Overigens, niemand die het raar vond dat wij daar zaten.
Ik probeerde me een soortgelijke situatie in Nederland voor te stellen… Wij kunnen best wat leren van deze bijzondere gastvrijheid.
We sloten de dag af met een bezoek aan een geweldig luchtballonnen festijn, maar dat bewaar ik voor de volgende blog.

*Akha tribe = bergvolk ,zie deze link: Akha

4 Comments

  1. Wat een prachtige God hebben we toch, die een leven vol verrassingen voor ons heeft. Geniet ervan! en dat doen jullie, dat is jullie allemaal aan te zien! Wouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *