Goodbye Vietnam!

Posted from Hanoi, Vietnam.

Terwijl de Vietnamezen alle voorbereidingen troffen voor het nieuwjaars feest (7 februari) verlieten wij Hanoi. Overal stonden sinaasappelboompjes, met en zonder lichtjes. Wie er nog geen had, kwam met boom en al voorbij op de brommer. Mensen waren vrij en het was extra druk in de stad. Kadootjes werden gekocht, maaltijden bereid… Het hing al een tijdje in de lucht, je voelde de sfeer van het naderende feest. Wel gezellig, eigenlijk. Te vergelijken met de sfeer rond kerst en oudejaarsdag in Nederland.

Ik keek uit het raam van de taxi die ons richting de luchthaven bracht en probeerde nog één keer de typisch Vietnamese ‘dingen’ uit het straatbeeld in me op te nemen. Goodbye Vietnam! Goodbye volle straten met af en aan getoeter. Goodbye propvolle winkeltjes en overal zitjes op de stoep waar gegeten wordt aan lage tafels en kleine stoelen van het formaat ‘kleuters’. Goodbye punt hoedjes en mondkapjes, bakkarretjes en marktplaatsen met vis, schildpadden en oktopus…. Dag straathonden en waterbuffels. Bye kapper die op straat z’n klanten knipt, dag brommers!

Ik wil het onthouden en niet vergeten! We hebben bijna 6 weken door Vietnam gereisd en zoveel gezien… Wat blijft daar van hangen? Behalve de toeristische attracties en de mooie natuur willen we de gewone dingen van het dagelijks leven hier vastleggen. Straks, als we weer in Nederland zijn, als ‘dit’ allemaal ver weg is en de tussenliggende tijd weer gevuld met nieuwe indrukken…, wat weten wij dan nog te vertellen van Vietnam?

De geroosterde kastanjes of vleesballetjes op een stokje? De mensen die op hun hurken op straat zitten, de hele dag, en zo hun werk uitoefenen door bijv. schoenen te repareren of waren te verkopen… Bakken vol slakkenhuisjes die gekookt worden. De momenten dat je je adem in houdt om maar niets te ruiken… De rijstvelden, papayas in de boom, de prachtige stranden, Halong Bay,….
De vreemde smalle, maar hoge bouwstijl waarbij alleen aan de voorkant en achterkant ramen zitten in een huis en de zijkanten van kaal beton zijn. Karaoke! De portemonnee vol bankbiljetten met veel nullen (100.000 VND = €4,47). De altaars die werkelijk in ieder huis, hotel of winkel staan met daarvoor eten en kado’s voor hun goden en overleden geliefden. De kleurrijke begraafplaatsen met hele bouwwerken op ieder graf…. Het gebrekkige engels, maar enthousiasme van de mensen. De geluidjes die de hagedisjes maken die op het plafond of op de muur zitten….enz.

Onze conclusie: Vietnam is een land met veel culturele hoogtepunten, prachtige natuur, vriendelijke en hardwerkende mensen. Vietnam is goed te bereizen van noord tot zuid of andersom en betrekkelijk tot heel veilig.

 

7 Comments

 1. Weer een mooi verhaal met prachtige foto’s. Ik krijg er zin in om daar ook eens te kijken.
  Maar ja, ik ben net terug uit Marokko. Ook een bijzondere reis gehad en veel beleefd. En je kunt nu eenmaal niet alles en vooral niet als je ouder gaat worden.
  Geniet van jullie reis naar het volgende deel van deze mooie aarde waar we zo’n ontzettende puinhoop van maken. Geniet van de mensen die jullie ontmoeten en van alles wat jullie tegenkomen.
  Ik kijk uit naar jullie volgende verhaal en foto’s.
  Groet van Heleen.

 2. Hallo familie Alberts,
  Ik ben een Afrika-mens in hart en nieren, maar door deze laatste paar verhalen begin ik jullie liefde voor Azië een beetje te begrijpen. Ik geniet van jullie schrijven en jullie foto’s. Ik ben onder de indruk van de begraafplaatsen.
  Ik ben benieuwd waar nu jullie heen vliegen? Australië of Zuid-Amerika? Of misschien nog een andere bestemming? Goede vlucht en geniet van de reis!
  Groeten van Mariska

  1. Nou, eerlijk gezegd hebben wij geen liefde voor Azie, zoals jij dat bedoelt. Het is zeker mooi om doorheen te reizen en ook echt leuk om die steden te zien/beleven, maar weer een verademing wanneer je die achter je laat. We zijn nu in Chiang Rai, noord Thailand, bij vrienden.

 3. Wat een mooie verwegverhalen,ik zie het helemaal voor me ook al zou je geen foto’s plaatsen, hier zouden heel veel bekeuringen worden uitgedeeld als wij zo onze spullen zouden vervoeren Dat vrouwtje met al die appeltjes, je moet er niet aan denken dat ze plotsklaps zou moeten stoppen.
  Dan de cadeaus en eten bij hun goden, wat doen ze met de niet uitgepakte cadeau’s en het niet opgegeten eten? De goden hebben zoals gewoonlijk geen trek en interesse voor die geschenken?? Ik ben benieuwd? Misschien schrikken ze zich een hoedje als de geschenken wel weg of uitgepakt zijn en al het eten is opgegeten. Wat dan?
  Zie ik het goed, is dat Levin die de straatkapper aan het knippen is?
  Wat een heel andere wereld en cultuur!! een prachtig geheel met de mooie omgeving heel bijzonder !
  En nu op naar het volgende avontuur, tot dan!! We kijken er weer naar uit.

  1. Nee, dat is Levin niet! Levin en Jefta zijn wel naar een kapper geweest, maar één die keurig kon knippen. In een salon, een haarstylist…
   Die kadootjes en dat eten laten ze heel lang staan. Ze steken er dan wierook stokjes bij aan. Ze geloven dat hun offers en geschenken op die manier bij hun overledenen komen. Ik heb er een keer naar gevraagd … We hebben zelfs gezien dat er geld bij zo’n altaar ligt.

 4. We zagen jullie review hangen in Huyen Dung Restaurant in Hanoi! Wat een ontzettend toffe reis maken jullie! Goeie reis nog!

  Groetjes Pauline & Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *